WEEK-VAN-DE-ERFGOOIER

In de Week-van-de-erfgooier (zaterdag 28 oktober–vrijdag 3 november 2017) besteden tientallen organisaties in het Gooi aandacht aan de erfgooiers. In een grote variëteit aan activiteiten en evenementen komt de geschiedenis naar voren van de voormalige Gooise boeren die lange tijd gebruiksrechten genoten op de gemeenschappelijke gronden in het Gooi.

Na de opheffing van de Vereniging van de erfgooiers in 1977 is de Stad en Lande Stichting, later genaamd de Stichting Stad en Lande van Gooiland, opgericht. Deze stichting stelt zich onder meer ten doel de geschiedenis van de erfgooiers levend te houden. Door het initiëren en coördineren van de Week-van-de-erfgooier wordt de geschiedenis van de erfgooiers in één week in het hele Gooi op een speciale wijze onder de aandacht gebracht.

Voorlopig programma

Symposia en lezingen

 • De Vereniging van Vrienden van het Gooi organiseert op dinsdag 31 oktober een unieke dag met 3 korte lezingen door erfgooiers en een interessante excursie naar sporen van de erfgooiers.
 • De Hilversumse Historische Kring Albertus Perk verzorgt, vooruitlopend op de week, op dinsdagavond 24 oktober een lezingenavond over Hilversum en de erfgooiers. Aan de orde komen de laatste boerenbedrijven van de erfgooiers, de activiteiten en de bezittingen van Stad en Lande in Hilversum.
 • Bij de Historische Kring Blaricum komt op een nog nader te bepalen datum een lezing over de erfgooiers en hun geschiedenis.
 • Op 4 november geeft Anton Kos, de auteur van het gedenkboek Erfgooiers geportretteerd, in de Libris Boekhandel Voorhoeve te Hilversum een lezing over de erfgooiers en zijn publicatie.

Evenementen

 • Het Goois Natuurreservaat gaat speciale Erfgooierswandelingen uitzetten door het rijke Gooise landschap waar de erfgooiers door hun eeuwenoude gebruiksrechten op de gemeenschappelijke gronden een groot stempel op hebben gedrukt. Deze wandelingen worden in drukvorm verspreid.

Tentoonstellingen

 • Bij de Historische Kring Laren is al vanaf 20 mei een expositie te zien over erfgooiers. Periodiek worden unieke stukken uit de kunstcollectie van de Gemeente Laren tentoongesteld. Gedurende dit jaar is er een wisselend aanbod met tekens een ander thema rond de erfgooiers. De originele erfgooierslijsten met alle Larense erfgooiers zijn digitaal voor bezoekers te raadplegen.
 • De Historische Kring Bussum gaat tijdens de Open Monumentendagen, 9 en 10 september, aandacht besteden aan de erfgooiers.
 • Het Huizer Museum stelt in de week stukken uit haar royale depot tentoon in pop-up expositieruimten. Winkeliers stellen hun etalage beschikbaar voor bijzondere werktuigen uit het rijke verleden van de erfgooiers. Een kennisquiz voert langs deze unieke buitenexpositie.
 • De Bibliotheek Hilversum zet in de week de erfgooier centraal in beelden, boeken en geschriften. Ook zal in die week daar de reizende tentoonstelling over erfgooiers zijn opgesteld.
 • In Singer Laren worden permanent foto’s van Koos Breukel van hedendaagse Erfgooiers tentoongesteld.
 • In het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen besteed in de week extra aandacht besteed aan het rijke erfgooiersarchief.
 • Uit de Collectie Hilversum van de gemeente Hilversum zijn objecten, tekeningen en schilderijen beschikbaar gesteld.

Ondernemersactiviteiten

 • Bij de Larense bakkerij ‘Patisserie Jane’ worden speciale spijsgevulde ‘Erfgooiertjes’ gebakken. Tegen inlevering van een kortingsbon kan daar gedurende de week voor een ouderwetse prijs een kopje koffie met ‘Erfgooiertje’ worden genuttigd.

Afsluiting

De Week-van-de-erfgooier wordt afgesloten met een feestelijke eindmanifestatie op 3 november in de Grote Kerk te Naarden met onder meer lezingen van Herman Pleij en Anton Kos en een muzikaal intermezzo. Deze middag zal ook het eerste exemplaar van het boek Erfgooiers geportretteerd worden uitgereikt. Dit boek met veel portretfoto’s van erfgooiers door de fotograaf Koos Breukel is een uitgave ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Stichting Stad en Lande van Gooiland. Aanvang van deze slotmiddag is om 14.30 uur. Aanmelding graag per mail.