28 Oktober – 3 November 2017

Erfgooierskwartier. Erfgooiersstraat. Een Erfgooiers-fietsroute. Erfgooiersdrop, Erfgooierscollege, Erfgooiersdag. Overal in het Gooi kom je verwijzingen tegen naar erfgooiers, Gooise boeren die samen gebruiksrechten hadden op ‘meenten’ (weilanden), heiden, bossen, venen, moerassen en jachtvelden. Die rechten overerfden van vader op zoon. Vandaar erf-gooiers. 

Om hun gebruiksrechten te beschermen én opdat alleen erfgooiers die uitoefenden, richtten zij begin vijftiende eeuw een agrarische belangenorganisatie op: Stad en Lande van Gooiland. Die naam verwees naar de stad Naarden en de dorpen Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen en Laren. Tot diep in de twintigste eeuw bleef de organisatie overeind, maar onder druk van woningnood en door het afnemende boerenbedrijf kwam er eind jaren 1970 een eind aan.

Direct na de liquidatie van de erfgooiersorganisatie, werd de Stichting Stad en Lande opgericht. Belangrijke doelen zijn het behoud en beheer van het rijke erfgooiersarchief en het levend houden van de geschiedenis van de erfgooiers. Aangezien de stichting in 2017 veertig jaar bestaat, vieren we zowel haar bestaan als dat van de erfgooier.

Tijdens de Week van de Erfgooier vragen wij tientallen culturele instellingen, bedrijven en bibliotheken activiteiten te organiseren die met de erfgooiers te maken hebben. Om inspiratie op te doen, geven we op deze site de belangrijkste ‘erfgooiers-gebeurtenissen’ weer.