Nieuw boek

In het nieuwe boek ‘ERFGOOIERS – Stad en Lande van Gooiland’ komt de lange geschiedenis van de erfgooiers aan bod. Waar ze vandaan kwamen, wie en wat erfgooiers waren, met welke problemen ze te kampen hadden, hoe ze die oplosten. Het is een verhaal van toen, nu en straks, want ex-erfgooiers en hun nazaten voelen zich nog steeds verwant aan elkaar en aan de streek.

Aan de hand van teksten, in een hedendaagse context, door – ergooiers-deskundige bij uitstek – Anton Kos heeft de Stichting Stad en Lande van Gooiland een boekje uitgeven over de meer dan duizendjarige geschiedenis. Het kleurrijk vormgegeven boekje heeft 48 pagina’s full colour; formaat 21 x 21 cm. Het boekje zal tijdens de week-van-de-erfgooier worden gepresenteerd en is in diverse boekhandels in het Gooi te koop voor € 9,95.

Om hun gebruiksrechten te beschermen én opdat alleen erfgooiers die uitoefenden, richtten zij een agrarische belangenorganisatie op: Stad en Lande van Gooiland. Die naam verwees naar de stad Naarden en de dorpen Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen en Laren. Tot diep in de twintigste eeuw bleef de erfgooiersorganisatie overeind, maar onder druk van woningnood en door het afnemende boerenbedrijf kwam er uiteindelijk een eind aan.